Świeże jaja z naszej farmy – wszystko, co musisz o nich wiedzieć - Wrocław, Oleśnica
Od początku naszej działalności jakość produkowanych jaj to dla nas podstawa. Znamy od podszewki cały proces powstawania naszego produktu. Mamy zatem pewność, że świeże jaja, które dostarczamy do sklepów nie tylko dobrze wyglądają i smakują, ale są przede wszystkim zdrowe. Klient często stoi jednak przed dylematem, jakie jajka wybrać – te z wolnego wybiegu czy od profesjonalnych firm. Zastanawia się, czy pasza GMO może wpłynąć na jakość jaj? Rzetelne odpowiedzi w tej kwestii przynoszą najnowsze badania naukowe oraz wieloletnie doświadczenie hodowców. Zapraszamy do poznania pełnej oferty fermy kur.
Jak powstają jajka?
Jajko zaczyna powstawać od żółtka. Żółtko rośnie w ciele kury przez około tydzień. Pełni ono rolę komórki jajowej, która opuszcza jajnik i trafia do jajowodu. W jajowodzie jajko zyskuje kolejną warstwę. Mianowicie zostaje otoczone białkiem. Na tym etapie jest bardzo bogate w proteiny i cenne minerały, m.in. fosfor, potas oraz luteinę. Następnie powstają chalazy, czyli białkowe przyczepy, które stabilizują żółtko, by nie rozlało się na białko. Chalazy pełnią również dodatkową rolę – dzięki nim pisklak (jeżeli jajo zostało zapłodnione przez koguta) może oddychać. Do otoczenia jaja skorupką dochodzi dopiero w macicy. Skorupka jajka jest bardzo cienka, ale bardzo wytrzymała. Kolor skorupki zależy zarówno od rasy kury, jak i od konkretnego osobnika – nie ma to jednak wpływu na smak świeżego jajka. Tak przygotowane jajko (z żółtkiem, białkiem i skorupką) jest wydalane przez ujście jajowodu, czyli mówiąc potocznie – znoszone przez kurę.
Jakie składniki odżywcze zawierają świeże jajka?
Świeże jajka zawierają następujące składniki odżywcze:
- białko (paradoksalnie najwięcej białka znajdziemy w żółtku);
- aminokwasy (również te, których ludzki organizm nie produkuje samodzielnie);
- witaminy (B, A,E,D,K);
- minerały (potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen i inne);
- beta-karoten i luteinę;
- kwas foliowy;
- niacynę;
- ryboflawinę;
- kwasy omega 3 i omega 6.
Przeciętne jajko ma ok. 56 g. Aż 12 g stanowi białko. Reszta to węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe i skorupka.
Czy jajka są zdrowe? Ile można ich jeść dziennie?
Wiemy już, że jajka zawierają wiele wartościowych składników. Wiele osób zwraca jednak uwagę na to, że jajka zawierają dużo tłuszczu. De facto w jednym jajku (ok. 56 g) znajduje się zaledwie 7 g tłuszczu, z czego aż 5 g to korzystne dla zdrowia tłuszcze nienasycone. Przede wszystkim jest to lecytyna, która zapobiega powstawaniu miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego. Jajka zawierają również substancje wpływające na poprawę widzenia, poprawę kolorytu skóry, poprawiają odporność i sprzyjają trawieniu. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca, aby spożywać ok. 10 jajek tygodniowo. Do tej liczby należy wliczyć nie tylko świeże jajka, ale również produkty z jajkami – makarony, kotlety, wypieki. Wynika z tego, że dorosły człowiek powinien zjadać przynajmniej jedno jajko dziennie. Regularne jedzenie jajek zmniejsza ryzyko chorób naczyniowych, ale co należy wspomnieć – musi być połączone ze zdrową dietą.
Co oznaczają klasy jajek?
Przepisy wspólnotowe wyodrębniają jaja pod względem ich cech jakościowych na klasę A oraz klasę B. Zgodnie z tym podziałem jaja zaliczane do klasy A posiadają czystą, nieuszkodzoną skorupę i kutikulę, a także zachowują normalny kształt. Ważnym parametrem decydującym o jakości jaja jest komora powietrza. Zgodnie z przepisami wspólnotowymi wysokość komory powietrza nie może przekraczać 6 mm, lecz w przypadku jaj, które mają być wprowadzane do obrotu jako typ „ekstra”, wysokość komory powietrza może być nie wyższa niż 4 mm. Żółtko jaja klasy A podczas prześwietlania powinno wykazywać lekką ruchomość i prezentować się jako cień, pozbawiony wyraźnej linii zarysu. Białko zaś powinno być przezroczyste oraz przejrzyste. Jajko klasy A nie posiada rozwiniętego zarodka. Jaja klasy A nie posiadają zapachów ani ciał obcych.
Jaja zaliczane do klasy B to egzemplarze, które nie posiadają cech jakościowych, charakterystycznych dla jaj klasy A, lecz również jaja klasy A, które utraciły swoje cechy zaświadczające o ich jakości.
Co oznaczają oznakowania na skorupce?
Świeże jajka, czyli jajka klasy A są przeznaczone do handlu detalicznego. Z tego powodu muszą posiadać specjalne oznaczenia. Do najważniejszych z nich zaliczamy pieczątkę na skorupce. Możemy z niej pozyskać informacje na temat sposobu hodowli kur.
Kod systemu utrzymania kur
0 – jajka z hodowli ekologicznej
1 – jaja z wolnego wybiegu
2 – jaja z chowu ściółkowego
3 – jaja z chowu klatkowego
Weterynaryjny numer identyfikacyjny
Kod państwa, w którym zarejestrowana zakład -> Kod województwa -> Kod powiatu -> Kod zakresu działalności -> Kod firmy
Duże jajko czy małe? Klasyfikacja według wagi
Największe jaja składa struś, najmniejsze koliber. A jak to wygląda z kurami? Od 1 sierpnia 1996 roku producenci jajek mają obowiązek oznaczenia rozmiaru jajek. Podstawowy podział następuje na podstawie masy jajka. Informacja o rozmiarze jajek zostaje umieszczona na opakowaniu. Na tej podstawie wyróżniamy:
- jajka XL – jajka bardzo duże, muszą mieć co najmniej 73 g;
- jajka L – duże jajka w przedziale od 63 g do 73 g;
- jajka M – jajka średnie: od 53 g do 63 g;
- jajka S – jajka małe z wagą poniżej 53 g.
Wielkość jaja zależy od rasy i wieku kury. Starsze nioski znoszą większe jaja, choć nie zawsze jest to regułą. Nieoficjalne dane wskazują, że największe jajo kurze miało 20 cm średnicy i ważyło 183 g. Wielkość jaja nie ma wpływu na jego smak.
Co wpływa na pyszny smak świeżych jajek?
Świeże i pyszne jajka pozwalają na podkreślenie walorów smakowych wielu potraw. Niewiele rzeczy może równać się z ich aromatem i smakiem. Są puszyste, pięknie pachną, mają aksamitną konsystencję. Na ich niepowtarzalny smak wpływa wiele czynników. Jednym z najważniejszych jest sposób karmienia kur. Najlepiej, gdy kury karmione są karmą naturalną. Może to być np. karma na bazie polskich zbóż: pszenicy, kukurydzy, otrębów pszennych. Badania naukowe wskazują, że jedna kura potrzebuje około 2,5 kg ziarna miesięcznie. Jednak nie tylko sposób żywienia niosek wpływa na smak i aromat świeżych jaj. Równie ważne są opakowania, w których przechowywane są jaja – w naszej firmie stosujemy wyłącznie opakowania nadające się do recyklingu oraz opakowania biodegradowalne.
W jakiej formie najlepiej jeść jajka?
Ludzki organizm najwięcej substancji odżywczych przyswaja z jajek gotowanych na miękko. Do dań lekkostrawnych można zaliczyć również jajecznicę gotowaną na parze. Smażenie lub gotowanie jajek na twardo zmniejsza zawartość składników odżywczych, choć tak naprawdę znaczenie ma nie tylko czas obróbki termicznej jajka, ale również to z czym zostaną zjedzone. Jajecznica ze słoniną zawiera więcej tłuszczu niż jajecznica ze szczypiorkiem i pomidorami. Jajko na twardo z majonezem jest bardziej kaloryczne od jajka z warzywną pastą. Ale… Co kto lubi! Pamiętaj, że najpyszniejsze, najświeższe i najzdrowsze jajka, czekają na Ciebie w ofercie Jajolux.
Jak rozpoznać nieświeże jajko?
Jajko zachowuje świeżość przez około 50 dni od chwili zniesienia przez kurę. Bardzo trudno rozpoznać przez skorupkę, czy jest świeże, ale są pewne sygnały, które powinny zaniepokoić każdego kupca. Najważniejszym z nich są wszelkie pęknięcia, rosa na skorupce, pleśń. Nieświeże jajko można poznać po tym, że żółtko rozlewa się natychmiast po rozbiciu. Białko takiego jajka może być mętne i brzydko pachnieć. Konsekwencje zjedzenia popsutego jajka są bardzo dotkliwe. Taka „przygoda” może skończyć się zatruciem i wizytą w szpitalu. Co można zrobić, aby uniknąć takich sytuacji? Jak rozpoznać nieświeże jajko? Po pierwsze, należy kupować jajka od sprawdzonych dostawców, takich jak my. Po drugie, należy kierować się datą przydatności do spożycia. Należy jednak pamiętać o tym, że jest to data umowna i jajko może zachować świeżość nawet do 28 dni po jej upływie. Kluczem jest zatem wygląd i zapach jajka.
Ciekawostki:
Jajka dopiero co zniesione przez kurę (np. 4,5 dniowe) nie sprawdzą się we wszystkich przepisach, np. nie da się ubić z nich bezy. Podobnie z obieraniem – starsze jajka łatwiej obrać.
Aby zobaczyć, czy jajko jest popsute wiele osób wykonuje test świeżości jajka. Taki egzamin polega na zanurzenia jajka w szklance wody. Jest to jeden z najpotężniejszych mitów w świecie kulinariów, ponieważ to, że jajko unosi się na powierzchni wody nie oznacza, że jest popsute, a że odparowała z niego woda.
Jak zachować świeżość jajek na dłużej?
Wiele osób zastanawia się jak zachować świeżość jajek na dłużej. Znamy kilka zasad, które można stosować zarówno w sklepie, jak i w domu. Sposobem na wydłużenie świeżości jajek jest przechowywanie ich w warunkach chłodniczych. Należy jednak pamiętać o tym, że jajka nie lubią gwałtownych zmian temperatury. Jeżeli jajka osiągną temperaturę pokojową, lepiej nie wkładać ich ponownie do lodówki. Kolejną ważną rzeczą jest to, aby nie myć jajek przed włożeniem do lodówki. Na mocy postanowień Unii Europejskiej nie mogą tego robić ani producenci, ani sprzedawcy jaj. Jajko posiada bowiem naturalną mikroflorę, której nie wolno zmywać.
Kilka ciekawostek o jajkach
- W wielu kulturach jajko symbolizuje życie. W religii katolickiej jajka towarzyszą Wielkanocy, czyli zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa, ale najstarsze zdobione jajka znaleziono w Afryce. Naukowcy oszacowali ich wiek na ok. 60 tys. lat.
- Jajka uczestniczyły w wielu próbach bicia rekordu Guinnessa, i tak o to odnotowano: mężczyznę, który trzymał w ręce 18 jajek na raz, najmniejsze kurze jajko na świecie (1,55 cm wysokości), największą porcję jajecznicy (2466 kg) i inne rekordy.
- Po rozbiciu jajka czasami widoczne mogą być dwie cienkie nici. Nie jest to nic niepokojącego – jest to chalaza, czyli elastyczna nić, która utrzymywała żółtko wewnątrz białka. Chalaza jest jadalna i nie wpływa na smak jajka.
- Lepiej nie jeść jajek srebrnymi sztućcami. Jajka zawierają bardzo dużo siarki, która reaguje ze srebrem. Efektem reakcji jest siarczek siarka, który objawia się jako czarny, nieestetyczny osad na sztućcach. Nie zawsze można go usunąć.
- Główny Urząd Statystyczny (GUS) obliczył, że przeciętna polska kura znosi średnio 219 jaj rocznie (dane z 2016). Polacy 12 lat temu jedli rocznie ok. 215, obecnie liczba ta spadła do 144. Ilość spożywanych jajek spada wraz ze wzrostem popularności diety wegańskiej.
Świeże jaja od firmy Jajolux – dane liczbowe
- Nasza firma istnieje na rynku od 1976 roku
- Dysponujemy dwoma specjalistycznymi pojazdami, które dostarczają jaja do sklepów i pod drzwi Klientów
- Każdego roku nasze kury znoszą prawie 30 milionów jaj
- Nasze kurki zjadają rocznie 5 tysięcy ton karmy przygotowanej z mieszanek najszlachetniejszych zbóż