Jakie wartości odżywcze mają jaja kurze?

Jajka w rękachJaja kurze przez pewien czas były okryte złą sławą, jednak ponownie uznawane są przez dietetyków za zdrowe i zalecają oni, by włączyć je do swojej diety. Jakie wartości odżywcze można w nich znaleźć?

Bogactwo białka

Jajka stanowią źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które jest łatwo przyswajane przez ludzki organizm. Zawiera ono wszystkie aminokwasy, dlatego też powinni włączyć je do swojej diety zwłaszcza wegetarianie. Średniej wielkości jajko kurze zawiera około 7 gramów takiego białka i jak się okazuje, za wartość tę odpowiada przede wszystkim żółtko.

Ochrona oczu

Jaka zawierają również bardzo dużo karetonoidów, w tym m.in. luteiny, która ma pozytywny wpływ na zdrowie oczu. Luteina znajduje się przede wszystkim w plamce żółtej oka i odpowiada za ostre i prawidłowe widzenie, a także rozpoznawanie kolorów. Ma za zadanie chronić też przed zbyt dużym eksploatowaniem plamki żółtej oraz wolnymi rodnikami.

Zawartość witaminy D

Witamina D ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego działania układu odpornościowego człowieka i jak się okazuje, jaja kurze również ją zawierają. Warto więc włączyć je do diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy większość Polaków, bo aż 90 proc., boryka się z niedoborem witaminy D. Odpowiada ona również za:

  • chronienie przed udarem i zawałem serca,
  • zmniejszanie ryzyka raka piersi i okrężnicy,
  • zmniejszanie ryzyka stwardniania rozsianego,
  • pozytywne działanie na stan układu kostnego,
  • szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.

Witaminy z grupy B

Jaja kurze zawierają dodatkowo witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na wygląd skóry, a także mają kluczowe znaczenie dla zdrowia wątroby. Bez nich niemożliwe byłoby również prawidłowe działanie układu nerwowego.

Szczególnie ciekawym przykładem jest witamina B2 czyli ryboflawina, która ma udział w tworzeniu płytek krwi oraz produkowaniu antyciał, dlatego też pełni istotną rolę w prawidłowym działaniu układu odpornościowego.

Jak widać jajka kurze ponownie można określić jako pokarm, który wspiera zdrowie naszych organizmów i bez wątpienia warto włączyć je do swojej diety.