Jakie cechy mają jajka wielozbożowe?

omlet

Jaja są chętnie i pod różną postacią spożywane przez niemal wszystkich. Używane są prawie codziennie. Na polskich stołach królują w różnej formie – gotowane, smażone lub dodawane do sałatek czy innych dań.

Czym są jaja wielozbożowe?

Kury mogą być hodowane na otwartych przestrzeniach lub w systemach zamkniętych. Te pierwsze mają dostęp do roślinności, która znajduje się na terenie ich wybiegów. Natomiast drugi gatunek kur odżywia się tylko tym, co otrzymuje od hodowcy. Jaja znoszone przez poszczególny rodzaj kur, są specjalnie znaczone. Jaja wielozbożowe są gatunkiem jaj klatkowych, na których znajduje się oznaczenie symbolem 3. Takie kury hodowane są w klatkach i są karmione w określony sposób. Pasza składa się w zdecydowanej większości z różnych gatunków zbóż i stąd nazwa wielozbożowe. Przeszło połowa składu mieszanki zawiera pszenicę, kukurydzę, pszenżyto czy soję. Resztę wypełniają produkty uboczne. Jest to ciągle najbardziej popularny sposób hodowli kur i zdecydowana ilość jaj na polskim rynku pochodzi z takich właśnie hodowli.

Czym wyróżniają się jaja wielozbożowe?

Metoda chowu kur nie daje informacji dotyczących składu jajek. Istnieją różnice między jajkami pochodzącymi z jednego systemu chowu. Zawartość składników odżywczych jest uzależniona w głównej mierze od diety kur. Jakość mieszanki spożywanej przez drób przekłada się na jakość jaj, które te wydają. Produkcja jaj z chowu klatkowego powinna być bardzo dokładnie przemyślana. Właściwie dobrana receptura i maksymalne wzbogacona pasza, którą są karmione kury, jest niezbędna do utrzymania hodowli na najwyższym poziomie. Kury karmione tak przygotowaną mieszanką znoszą jaja o dużych walorach smakowych. Zawierają potrzebne składniki odżywcze takie jak beta-karoten i luteinę oraz witaminy A i E. Wysokiej jakości, smaczne i zdrowe jaja wielozbożowe możemy zakupić bezpośrednio w firmie JAJOLUX. Wszystkie jaja są poddawane kontroli, wyróżnia je przystępna cena i wysoka jakość.