Jak sprawdza się świeżość jaj?
Jajka są cennym produktem żywnościowym dostarczającym wielu niezbędnych składników odżywczych, w tym sporej ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witamin A, E, D, a także K. Można też w nich znaleźć niezbędne dla zdrowia aminokwasy, beta-karoten i luteinę, a ponadto makroelementy takie, jak m.in. magnez, miedź, żelazo, cynk czy selen. Walory smakowe jaj oraz ich oddziaływanie prozdrowotne można jednak docenić tylko wówczas, jeżeli będą one świeże. Producenci jaj kurzych stosują specjalne procedury gwarantujące, że zachowają one swe właściwości przez cały okres przydatności do konsumpcji. Przekonajmy się, w jaki sposób sprawdza się świeżość jaj.
Jak wygląda weryfikacja jakości jaj?
Jakość jaj zależy od wielu czynników, jednak niezawodnym wskaźnikiem ich świeżości będzie wielkość znajdującej się w nich komory powietrznej. Sprawdzając, czy jej wysokość odpowiada optymalnej, można stwierdzić, czy jajko ma odpowiednią jakość. Dzieje się to przy wykorzystaniu urządzenia nazywanego prześwietlarką lub lampą jajczarską, a ocenę komory powietrznej prowadzi się przy użyciu specjalnej miarki. Dla klasy A musi ona liczyć nie więcej niż 6 mm, a w klasie Ekstra 4 mm. Sprawdzany jest również wygląd białka i żółtka, a także kształt skorupki oraz jej jednolitość. Podczas całej procedury weryfikuje się też obecność tarczki zarodkowej.
Co jest ważne dla zachowania świeżości jaj?
Jednym z największych wyzwań w utrzymaniu świeżości jaj jest przechowanie ich w odpowiedniej temperaturze. Żeby było to możliwe, w kurnikach jaja są zbierane kilka razy dziennie i szybko schładzane do temperatury poniżej 24°C, a następnie przechowywane w warunkach chłodniczych przy temperaturze 4°C. Warto pamiętać, że chroni to również przed rozwojem groźnej salmonelli.