Jak prawidłowo przechowywać jajka?
Przechowywanie jajek nie wydaje się skomplikowaną rzeczą. Do wielu lodówek dołączone są pojemniczki na jajka, umieszczane na półce w drzwiczkach. Łatwo jest z nich wyciągnąć pojedyncze jajko, od razu widać ile się ich ma. Wydawałoby się zatem, że jest to najlepsze miejsce do przechowywania ich. Nie jest to jednak prawda.
W jakim pojemniku trzymać jajka?
Jajka powinny znajdować się w pojemniku, który przepuszcza powietrze. Z tego powodu wytłoczki, w których sprzedawana jest większość jaj, są do tego celu idealne. Wykonane są z papieru, więc zapewniają dostęp jaj do powietrza. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku plastikowych opakowań na jajka. Produkt kupiony w takiej wytłoczce powinien zostać przełożony do otwartego opakowania, np. pojemniczka na jajka dołączonego do lodówki lub do papierowego pojemnika. Można również odciąć pokrywkę opakowania.
Zapraszamy do zakupu świeżych jaj z fermy kur w Oleśnicy. Nasze produkty pakowane są w tekturowe wytłoczki.
Odpowiednia temperatura do przechowywania jaj
Jajka powinny być przechowywane w temperaturze poniżej 20ºC. Z tego powodu w supermarketach jajka znajdują się poza lodówkami. Ze względu na zastosowaną klimatyzację w większości dużych sklepów temperatura nie przekracza 20 stopni. Tak samo można postąpić w domu. Jeśli ma się pomieszczenie, w którym temperatura nie przekracza 20 stopni, jak najbardziej można przechowywać w nim jajka.
W wielu domach jednak temperatura jest wyższa, dlatego przechowuje się jajka w lodówce. Idealnym miejscem na nie, jest środkowa półka. Niewskazane jest natomiast, trzymanie jajek na drzwiach lodówki, ponieważ przez to, że są otwierane, to jajka narażone są na wahania temperatury.
Jajek nie powinno się trzymać dłużej niż jest to napisane na sugerowanej dacie ważności nadrukowanej na opakowaniu.