Zadzwoń teraz i dowiedz się więcej:  +48 (71) 314-88-77    +48 508 194 515

Napisz do nas: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Fakty i mity na temat jaj

Jajka w koszykachJajko na twardo, jajko gotowane, jajecznica czy omlet to dana, które na stałe zagościły na naszych stołach. Dlaczego? Otóż jajka są nie tylko smaczne, czy łatwe w przygotowaniu, ale przede wszystkim dostarczają wiele składników odżywczych istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka są niskokaloryczne, bogate w aminokwasy, przeciwutleniacze oraz zdrowe tłuszcze omega-3 i omega-6 wpływające korzystnie na kondycję i zdrowie człowieka. To fakt! Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, które jest łatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Białko jest szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci oraz rozwoju ich układu kostnego. To również skarbnica minerałów i witam z grupy A, D, K i B12 oraz kwasu foliowego szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży. W jajkach zawarta jest luteina, która chroni oczy przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej, a także ksantofil chroniący przed odkładaniem się złogów w tętnicach.

Uwaga na cholesterol!

Istnieje przeświadczenie, iż spożywanie dużej ilości świeżych jajek może prowadzić do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi. Nic bardziej mylnego! Choć żółto jest źródłem cholesterolu, to spożycie czterech czy więcej jajek nie oznacza, że zwiększy się jego wchłanianie w organizmie. Otóż organizm sam reguluje jego poziom niezależnie od ilości spożytych kwasów tłuszczowych, a cholina zawarta w jajkach zapobiega osadzaniu się cholesterolu w tętnicach.

Jajko tylko z brązową skorupką

Na rynku dostępne są jajka z białą lub brązową skorupką. Tą ostatnią, wiele osób uważa za gorszą. To mit! Kolor skorupki zależy od gatunku kury i nie ma wpływu na jakość jajka. Dlatego nie ma znaczenia, jakie jajka zagoszczą na naszych stołach. Najważniejsze są ich wartości odżywcze, a nie kolor wspomnianej skorupki.