Aktualności z fermy kur Jajolux

Wszystko, co chciałbyś wiedzieć o jajkach

Od czterdziestu lat gromadzimy wiedzę o jajach. Przez cały ten czas cierpliwie zdobywaliśmy nowe informacje, a następnie sprawdzaliśmy je w praktyce. Dlatego temat produkcji jaj nie ma przed nami tajemnic. Teraz chcielibyśmy podzielić się tą wiedzą z naszymi klientami. Producent jaj powinien być ekspertem w swojej dziedzinie i rzeczywiście bez fałszywej skromności możemy się tym mianem określać. Jednak lata doświadczeń nauczyły nas również pokory. Dlatego chętnie sięgamy do badań naukowych oraz opinii ekspertów. Na naszym blogu przekazujemy wyłącznie rzetelne i poparte źródłami informacje. Zapraszamy do lektury.

16 Cze 2020
Czerwiec 16, 2020

Witamy na blogu!

0 Comment
Jaja kurze

Został on stworzony żeby przybliżyć Państwu naszą działalność. Więcej →

30 Maj 2018
Maj 30, 2018

Awaria telefonu stacjonarnego.

0 Comment

Przepraszamy , ale mamy uszkodzony tel stacjonarny. Podaje tel komórkowy: 508194575. Naprawione 01.05.2018.

Ptasia Grypa w Sokołowicach nie dotyczy naszej fermy. To ferma oddalona od nas o około 3km jest zarażona. Wszystkie jaja pochodzące z ferm w Sokołowicach są bezpieczne dla ludzi a sam wirus nie może zarazić człowieka. Nawet jaj z zarażonej fermy nie mogą wywołać choroby u człowieka ponieważ pod typ H5N8 nie atakuje ludzi. Jaja z fermy od nas są dodatkowo dezynfekowane promieniami UV dla 100% pewności.

W nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Zasadach Zdrowego Żywienia, opublikowanych w styczniu 2016 r. przez Instytut Żywności i Żywienia – Jaja zostały umieszczone w tej samej grupie produktów, co ryby i nasiona strączkowe, które Instytut ten zaleca jako składniki niezbędne w codziennej diecie.
LINK – Instytut Żywności i Żywienia – PIRAMIDA Żywności opublikowana Styczeń 2016

Z satysfakcją odnotowujemy, że jaja są w czołówce dietetycznych produktów. Oto kilka stron przybliżających walory jaj.
http://fitness.sport.pl/fitness/1,107702,13389654,Dlaczego_warto_czesto_jesc_jajka___6_POWODOW_.html

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/zywnosc-ktora-ma-najwiekszy-wplyw-na-zdrowie-czosnek-siemie-lniane-jajka/j9egg

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/newsy/na-sniadanie-najlepiej-zjesc-jajko-wiesz-dlaczego/gm4tw9

Wyniki urzędowego monitoringu jaj w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego potwierdzają, że jaja z nadzorowanej fermowej produkcji mają najwyższą, niezawodną jakość zdrowotną. Oznakowane jaja, pochodzące z zarejestrowanych, nadzorowanych ferm, uzyskują równie wysoką ocenę podczas kontroli jakości handlowej. Inspekcja Handlowa, która prowadzi kontrolę w handlu detalicznym, zastrzeżenia ma głównie do jaj nieoznakowanych, sprzedawanych luzem na targowiskach.

Informacja o urzędowym monitoringu na fermach bezpieczeństwa zdrowotnego jaj.     http://www.kipdip.org.pl/article/id/946

Monitoring ten ma na celu wykrywanie, w urzędowo pobranych do badań próbach jaj, niedozwolonej obecności antybiotyków i niedopuszczenie takich jaj do rynku.

Potwierdza się, że jaja z ferm będących pod kontrolą są najzdrowsze dla ludzi. Nie te z wolnego wybiegu, czy ekologiczne lub ściółkowe. TYLKO KLATKOWE SĄ NAJBEZPIECZNIEJSZE!!!