09 Lis 2020
Listopad 9, 2020

Jak działają fermy kur?

0 Comment

Polska jest państwem, w którym fermy drobiu odgrywają znaczącą rolę. Pokrywają one zarówno zapotrzebowanie krajowe, jak i ukierunkowują się na eksport za granicę. Pośród ferm drobiu w Polsce szczególne miejsce mają fermy kur. Dzięki tym zwierzętom otrzymywane są bowiem produkty żywnościowe, które stanowią podstawę wielu jadłospisów. Trudno wyobrazić sobie przecież stół bez jajek czy bez mięsa kurzego.

Cechy kurzych ferm

Fermy kur najczęściej powstają z dala nie tylko od miejskiej, ale i od wiejskiej zabudowy mieszkalnej. Dzieje się tak ze względu na zapachy i odgłosy, które wydają zwierzęta. Na fermach kur można wyróżnić dwa podstawowe rodzaje kurników w zależności od tego, do czego przeznaczone są hodowane w nich kury. W jednym typie kurników trzymane są kury hodowane z myślą o jajkach, a w drugim typie kurników trzymane są kury hodowane z myślą o mięsie.

Żeby produkty otrzymywane z drobiu miały dobrą jakość, kurniki muszą zapewniać zwierzętom odpowiednie warunki. Powinna w nich panować właściwa temperatura – nie za niska i nie za wysoka. Również wilgotność trzeba utrzymywać w kurnikach na dogodnym dla zwierząt poziomie. Zaś absolutnie podstawową zasadą, jeśli chodzi o prowadzenie fermy kur, jest utrzymywanie kurników w czystości.

Na dobrostan zwierząt nie wpływają jednak tylko warunki panujące w kurnikach, lecz także podawana pasza. Właściwe żywienie jest bowiem gwarancją dobrej jakości tak jaj, jak i mięsa. Obecnie powstaje coraz więcej ekologicznych ferm kur, w których dba się zarówno o najlepszą jakość pasz, jak i o jak najdogodniejsze warunki hodowli zwierząt.

Popularność jajek oraz mięsa drobiowego w Polsce sprawia, że ceny tych produktów nie są zbyt wysokie (mięso kurze jest tańsze od mięsa wieprzowego czy wołowego). Mimo to ferma kur, jeśli tylko jest odpowiednio duża, może przynosić znaczne zyski. Dlatego wciąż powstają nowe fermy i wciąż hodowla kur jest opłacalnym przedsięwzięciem. Warto jednak pamiętać, że aby ferma dobrze prosperowała, muszą w niej panować odpowiednie warunki.