Celem tego monitoringu jest niedopuszczenie jaj do rynku w przypadku wykrycia  w pobranych próbach jaj niedozwolonej obecności antybiotyków.

Niniejsze oświadczenie odnosi się do informacji w mediach o dodatkowych komercyjnych  badaniach jaj i certyfikacji potwierdzającej nieobecność  antybiotyków  w prywatnie pobranych próbach.

W produkcji zwierzęcej obwiązuje zakaz stosowania antybiotyków paszowych. Antybiotyki paszowe z dniem 1 stycznia 2006 r. zostały skreślone z rejestru dodatków paszowych na podstawie art. 11 rozporządzenia (WE) Nr 1831 / 2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt.

Przedstawione niżej wyniki urzędowego monitoringu przeczą  doniesieniom medialnym o nielegalnym i nieodpowiedzialnym stosowaniu antybiotyków przez producentów jaj.

Jaja produkowane w fermach nadzorowanych przez Inspekcję Weterynaryjną objęte są stałym urzędowym monitoringiem. W ramach tego monitoringu pobierane są urzędowo próbki jaj do badań w celu sprawdzenia czy  jaja  nie zawierają  substancji  niedozwolonych w prawie żywnościowym, w tym pozostałości antybiotyków.

Wiarygodność urzędowych badań na wspólnym rynku opiera  się na określonych przez Unię Europejską ścisłych procedurach pobierania prób i jednolitej, zatwierdzonej  metodyce badań pozostałości w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Podstawową  zasadą zapewnienia wiarygodności monitoringu są próby urzędowe pobierane przez Inspektorów Weterynarii według następujących reguł określonych w przepisach:
„W każdym przypadku pobierania próbek urzędowych, musi to być nieprzewidziane, nieoczekiwane i następujące o różnym czasie i w różnych dniach tygodnia.”

Urzędowy  monitoring  prowadzony w ramach „Krajowego Programu Badań Kontrolnych Pozostałości Chemicznych, Biologicznych i Leków” w całym 2013 r. nie stwierdził pozostałości antybiotyków w żadnej z 282 urzędowo pobranych próbek jaj na fermach.
(Źródło danych: Zestawienie zbiorcze wyników niezgodnych wykrytych w Polsce w ramach Krajowego Programu Badań Kontrolnych niedozwolonych pozostałości – opublikowane na stronie www.wetgiw.gov.pl).

Fermowa produkcja jaj spożywczych podlega również kontroli w ramach „Krajowego Programu Badań Badania Pasz i Wody na Fermach”. W ramach tego urzędowego programu na zarejestrowanych fermach jaj spożywczych  badane są pasze stosowane w żywieniu kur oraz pobierane są próbki wody z systemów pojenia do badań. Badania te prowadzone się w celu sprawdzenia czy nie są stosowane niedozwolone substancje (antybiotyki, sulfonamidy, chinalony). 

Krajowy Program Badania Pasz na 2014 r. jest opublikowany na stronie internetowej Inspekcji Weterynaryjnej –  http://www.wetgiw.gov.pl/index.php?action=art&a_id=4751 .  

Przedstawione badania dowodzą, że wszystkie jaja produkowane w nadzorowanych fermach spełniają obowiązujące  standardy wolnych od antybiotyków.