Wyniki urzędowego monitoringu jaj w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego potwierdzają, że jaja z nadzorowanej fermowej produkcji mają najwyższą, niezawodną jakość zdrowotną. Oznakowane jaja, pochodzące z zarejestrowanych, nadzorowanych ferm, uzyskują równie wysoką ocenę podczas kontroli jakości handlowej. Inspekcja Handlowa, która prowadzi kontrolę w handlu detalicznym, zastrzeżenia ma głównie do jaj nieoznakowanych, sprzedawanych luzem na targowiskach.

Informacja o urzędowym monitoringu na fermach bezpieczeństwa zdrowotnego jaj.     http://www.kipdip.org.pl/article/id/946

Monitoring ten ma na celu wykrywanie, w urzędowo pobranych do badań próbach jaj, niedozwolonej obecności antybiotyków i niedopuszczenie takich jaj do rynku.

Potwierdza się, że jaja z ferm będących pod kontrolą są najzdrowsze dla ludzi. Nie te z wolnego wybiegu, czy ekologiczne lub ściółkowe. TYLKO KLATKOWE SĄ NAJBEZPIECZNIEJSZE!!!